SAAPAST VÄLJA! Suvised protseduurid jalgadele

Enne kui oma varbad rannaliiva pistad, tuleks jalgu veidi pikast saapaperioodist turgutada.
Häid nippe jagab Beauty Factory looja Tatjana Skorkina.

Alustada võiks sellest, et vaadata üle varvaste üldine seisund. Tatjana Skorkina toob välja, et levinuimateks probleemideks pärast pikka kinnise jalanõu perioodi võivad olla sissekasvanud küüned ja küüneseen.

Sissekasvanud küüneosa puhul tuleks pediküüri ajal ettevaatlikult nurgaviiliga sissekasvanud küüneosa eemaldada. Kui kasvades küüs taas sisse lõikub, tuleks sama protseduuri korrata. Sissekasvanud küünte puhul on oluline kanda ka mugavaid jalanõusid, mis edaspidi aitaks küünel paremini kasvada. Kuid põhjuse allikaks võib olla ka liigne kehakaal, seega kaalust allavõtmine võib probleemi lahendada. „Kui see aga ajaga ei möödu, siis tuleks panna küünele klamber peale,” soovitab Tatjana ja samuti paneb südamele värsketele emadele: „Alates lapse esimesest elukuust tuleks tal küüsi lõigata ümara asemel kandilise kujuga. Nii saate ennetada sissekasvanud küünte probleemi.”

Murekohaks pärast pikka talveperioodi võib olla ka küüneseen. Sellest vabanemine sõltub, millises staadiumis küüneseen parasjagu on. Bakterite jaoks on
soodsaim kasvukeskkond märg, soe ja pime. „Seega kui tuvastad endal küüneseene, siis tuleks jalad hoida kuivad ning osta apteegist küüneseenevastane ravim,” soovitab Tatjana. Üks levinumaid kohti, kus küüneseen saadakse, on spaad ja ujulad, seepärast soovitab ekspert enne ja pärast sellistesse kohtadesse minekut kasutada antiseptikut.

FAKT! Hoolitsetud varbad on naiselikkuse suurim sümbol. Kleopatragi küüned olid alati punaseks värvitud.

Kui jalgade tervislik seisund on üle vaadatud, võib keskenduda pediküürile ja jalgade välimusele. Soovituslikult võiks vähemalt korra enne sandaalihooaega käia professionaali juures ja oma jalad korda teha. Ning selleks sobib suurepäraselt klassikaline pediküürihooldus. Kui jalad on aga väga kuivad ja lõhenenud, siis Tatjana sõnul sellest ei piisa: „Sel juhul soovitan sügavamat hooldust, näiteks spaapediküüri protseduuri. See on tugevama niisutava toimega ning parandab ka vereringet jalgades.”

Varbaküüsi lakkides oled kindlasti märganud, et seal kipub lakk kauem peal püsima kui sõrmeküüntel. „See on nii seepärast, et varvaste küüneplaat on üldiselt inimestel paksem. Ning mida paksem on inimese küüneplaat, seda kauem lakk peal püsib. Tavaliselt peab küünelakk seal vastu kuni üks kuu. Kui jätta lakk varbaküüntele veelgi kauemaks, siis tegelikult sellest midagi väga halba ei juhtu. Siiski tuleks arvestada asjaoluga, et küünelaki pigment hakkab pika aja peale küüneplaadi sisse imbuma ning laki eemaldamisel ei näe jalad enam kuigi hoolitsetud välja. Seega soovitan alati kasutada aluslakki ning samuti ka pealislakki, selleks et tulemus võimalikult kaua ilus püsiks,” räägib Tatjana.

Kui pediküür tehtud, siis tuleks jalgu kindlasti ka kreemitada – nii on jalatallad niisutatud. „Jalakreemi võiks kasutada igapäevaselt, see aitab ennetada ka paksenenud naha tekkimist. Soovitan valida paksema konsistentsiga kollageeni sisaldavat kreemi või siis kurgi baasil jalakreemi. Vältida tasuks vaseliini sisaldavaid kreeme, kuna need teevad vaid jalad väga rasvaseks, kuid kasu sellistest kreemidest pole,” toob Tatajana välja.

Lisaks kätele on küüneõli soovituslik kasutada ka varvaste küünenahkadel, see on vajalik selleks, et küüneplaat oleks niisutatud. „Küüneõli tuleks valida koostisosade järgi. See võiks sisaldada e-vitamiini, jojoobaõli, riisikiudusid, mandliõli või makadaamiaõli. Ülimalt oluline on küüneõli hoida päikese eest varjus,” teab Tatjana. Kuigi paljajalu käia on mõnus, siis ilusate jalgade nimel tuleks seda piirata, eriti rannas ning muru peal käies. Kui seda liialt palju teha, on tulemuseks naha juurdekasv ning kuivus.